Peter Hess® zvučna masaža

‘….doći će vrijeme kada bolesti nećemo opisivati kao što to danas rade liječnici i psiholozi, nego muzičkim izrazima, kao što netko opisuje neugođeni klavir…’

Rudolf Steiner

Peter Hess® zvučna masaža

Često zaboravljamo da smo dio Svemira čije se zakonitosti itekako odnose i na nas. Krenemo li od činjenice da sve u Svemiru vibrira – predmeti, tlo, biljke…, tada i mi sami vibriramo. Neke energetske vibracije čujemo kao zvuk, a neke ne možemo čuti jer su izvan našeg praga čujnosti.  Svaki naš organ, svaka stanica vibrira svojom frekvencijom. I ukoliko zbog utjecaja stresa, zagađenosti ili negativne energije neka od tih stanica ili organ počnu vibrirati različitom rezonantnom frekvencijom, javlja se bolest. Srećom, zdravlje se može ponovo ostvariti vraćanjem prvobitne frekvencije. A zvuk kao frekvencija najbolji je odgovor. Prema tome, zvuk je sastavni dio energije prisutne u svemu, tako da možemo reći da je cijela Kreacija muzika! Upravo zato, putem zvuka može se komunicirati sa svime što postoji.

U našem buđenju, normalna frekvencija naših moždanih valova je ona Beta. Zvučni alati privlače mozak da se presele u dublje Alfa i Theta frekvencije moždanog vala. To su frekvencije koje induciraju duboka meditativna i mirna stanja, jasnoću uma i intuicije. Kao odgovor na promijenjeno stanje mozga usporava se disanje, opuštaju mišići, usporava se rad srca i umiruje um. Ovakva relaksacija dovodi do energetske ravnoteže i balansa, jer zvuk blagotvorno djeluje na tijelo, raspoloženje i psihu.

Moderna medicina sada može mjeriti i tako potvrditi praksu zvuka kao sredstvo za promicanje iscjeljivanja. Zvuk je vrsta energetske medicine koja stvara sveto mjesto u kojem se ljudi mogu izliječiti od stresnih poremećaja, boli, depresije, emocionalnih blokada…

Sve oko nas ( i mi sami) je energija koja vibrira na različitim frekvencijama.

Stanja našeg tijela, uma i emocija su blisko povezana i u neprestanom su međudjelovanju, stoga je sve što smo ikada doživjeli zapisano u DNK svake stanice. Stres, negativnosti i traume koje nismo otpustili uzrokuju zastoj u protoku energije zbog kojeg stanice vibriraju na nižim frekvencijama. Taj zastoj se manifestira kao bolest, napetost, depresija, ljutnja, strah i slično.

Zvučnom vibracijom se jednostavno komunicira sa stanicama jer one odgovaraju na zvuk rezonancijom. Tada se događaju duboke transformacije. Sadržaji iz podsvijesti koji se nalaze u staničnoj memoriji dolaze u svijest, a stanice se vraćaju na prvobitnu frekvenciju zdravlja.

S obzirom na to da se terapija zvukom temelji  na vibracijama, ona svoje djelovanje širi sa samog osjeta sluha na cijelo tijelo i zato je pogodna i za gluhe osobe.

Peter Hess zvučna masaža uspješno se profesionalno primjenjuje na području obrazovanja, savjetovanja, terapija i zdravstva. Neki od primjera su priprema za porođaj, lakše prihvaćanje promjena u životu kao što su odlazak u vrtić, školu, mirovinu, općenito primjena u domovima za starije osobe, u radu s osobama s posebnim potrebama, u govornoj terapiji, pa čak i njezi životinja.

Određene zvučne vibracije dokazano poboljšavaju koncentracijukognitivne sposobnosti i brojne druge funkcije mozga.

Terapija zvučnim zdjelama učinkovita je i dokazana metoda koja koristi vibracijski zvuk kako bi se smanjio stres, promijenila svijest i stvorio duboki osjećaj mira, blagostanja i boljeg zdravlja. Znanost je također pokazala da je terapija zvukom vitalni dio procesa ozdravljenja za pacijente koji boluju od raka koji su podvrgnuti kemoterapiji i nuspojavama posebno za upravljanje boli.

„Ako prihvatimo činjenicu da je zvuk vibracija, a znamo da vibracija može utjecati na svaki dio našeg fizičkog bića, tada shvačamo da zvuk čujemo ne samo ušima već i svakom stanicom našega tijela. Jedan od razloga zašto zvuk iscjeljuje na fizičkoj razini je i zato što djeluje duboko i transformira nas na emocionalnoj i duhovnoj razini. Zvuk može ispraviti neravnoteže na svim razinama fiziološkog funkcioniranja, te može pozitivno utjecati na tretiranje gotovo svakog medicinskog poremećaja.“

Dr. Mitchel Gaynor; Centar za preventivu raka Cornell, NY

Zvučna masaža preporučuje se svim osobama  bez obzira na dob, spol ili vjersku pripadnost.​​

Djelovanje i primjena Peter Hess® zvučne masaže – sve blagodati terapije zvukom:
 • Omogućuje duboko opuštanje, jer se zvuk obraća našem izvornom povjerenju
 • Nježno masira zvukom i harmonizira svaku pojedinu tjelesnu stanicu
 • Pojačava cirkulaciju, protok krvi i limfe, otplavljuju toksini, regulira krvni tlak, jača imunološki sustav
 • Djeluje na živčani sustav, usporavaju se aktivnosti tijela kao što su disanje, rad mozga i srca, te tako opušta i smanjuje stres
 • Otpušta i ublažava bol (kod reumatoidnog artritisa, bolova kralježnice, oštećenih diskova, bolnih zglobova
 • Oslobađanje od glavobolje, umora, nesanice, probavnih poremećaja, menstrualnih poremećaja, emocionalnih neravnoteža
 • Detoksikacija do duboke stanične razine
 • Oslobađa od napetosti i blokada u tijelu
 • Promiče dublji san
 • Olakšava otpuštanje, oslobađa od negativnih obrazaca, starih trauma i neugodnih emocija zaključanih u podsvijesti
 • Ublažava depresiju i strahove te jača osjećaj mira i radosti
 • Doprinosi promicanju zdravlja harmonizacijom, regeneracijom i revitalizacijom
 • Aktivira mehanizme samo – iscjeljivanja unutar tijela
 • Podržava i unapređuje svijest o tijelu
 • Usklađuje auru i balansira čakre
 • Omogućuje pristup i korištenje vlastitih resursa
 • Pozitivno djeluje na jačanje samopouzdanja
 • Sinkronizira moždane valove (lijevu i desnu polutku mozga) i revitalizira um i tijelo
 • Povečava mentalnu i emocionalnu jasnoću
 • Obnavlja i povečava životnu radost, energiju i stvaralačke snage
 • Jača kreativnost, motivaciju, intuiciju, koncentraciju
 • Povećava sposobnost učenja i rješava probleme učenja, ADD, ADHD, AUTISM

Pjevajuće tibetanske zdjele spadaju u vibracijsku medicinu jer tijelu i organima vraćaju prvobitnu frekvenciju zdravlja.

Osobama dobrog zdravlja zvučna masaža podržat će razvoj unutarnjeg sklada i dati im energiju i snagu za dnevne zadatke; kreativnost i produktivna energija dobit će nove impulse.

Osobama narušenog zdravlja zvučna masaža donijeti će olakšanje od bolova i problema koje uzrokuju svakodnevni stres, brige i tjeskobe, a na fizičkoj razini pokreće se snažan proces oporavka i samoizlječenja.

Terapija zvukom – rješava vas stresa, liječi od boli, uspostavlja ravnotežu!

Namjera

Da bi se zvukom zdjela iscijelila neka tegoba potrebno je na početku masaže definirati namjeru za iscjeljenje s kojom se kreće u tretman. Transformacija i iscjeljivanje mogući su kad svoju ljubav i suosjećanje usmjerimo prema sebi, kada i koliko trebamo, a bez krivnje, srama ili unutarnje kritike.  Izražavajući namjeru u prezentu, usmjeravamo energiju u „sada“, a ne u prošlost ili budućnost. Klijent iscjeljuje sam sebe, koristeći svoju unutrašnju mudrost. Terapeut je svjedok tog procesa, on nudi zvuk, ali ne iscjeljuje.

Namjera masaže može biti samo opuštanje od stresa na fizičkoj, mentalnoj i emotivnoj razini, a može biti i iscjeljenje bilo koje bolesti ili traume. Također, zvuk zdjela harmonizira disanje, jača imunološki sustav, smanjuje bolove, harmonizira lijevu i desnu moždanu polutku i protok energije kroz čakre, čime se povećavaju kreativnost i intuicija.

Uloga ‘namjere’ u iscjeljivanju je snažna. U kombinaciji sa zvukom i namjerom, u obliku jednostavne usredotočenosti na sadašnji trenutak, mantri, molitve ili afirmacije (poput om ili aum) uvelike mogu povećati vibracije i time utjecati na iscjeljenje.

Drugi preduvjet za iscjeljenje je duboka opuštenost. Za vrijeme tretmana pod utjecajem zvuka mijenjaju se moždani valovi iz beta, u alfa i theta valove, koji su karakteristični za opušteno, meditativno stanje. U stanju takve duboke opuštenosti namjere se počinju realizirati na svim razinama.

“Ako dodirneš nešto s velikom svjesnošću, dotaknuo si sve ostalo.”
Thich Nhat Hanh

Tijek terapije

Ovaj tretman putem zvuka i vibracije na vrlo neinvazivan način oslobađa klijenta od spona koje sprječavaju unutrašnje mehanizme iscjeljivanja i revitalizacije. Pošto govorimo o zvučno-vibracijskom tretmanu, tijelo koje je sačinjeno od 70% vode osigurava dopiranje zvučnih valova brzo i lako do svake stanice našeg organizma, kroz kožu, tkivo, tjelesne šupljine, kosti, organe mjenjajući pri tome uobičajenu frekvenciju našeg mozga i tijela donoseći harmoniju i povratak u izvorno stanje. A poslijedica tog utjecaja na cjelokupno tijelo izuzetno brzo dovodi klijenta u stanje duboke opuštenosti u kojem lako dopire do neiskorištenih potencijala; pokreće se proces samoizlječenja i detoksikacije.

Jedinstveni tonovi stvaraju savršeno stanje za duboku meditaciju, kreativno razmišljanje i intuitivne poruke.

Zvučne zdjele pažljivo se polažu na tijelo osobe koja leži odjevena, te se njima kreće i prelazi se preko akupresurnih točaka i meridijana. Ritmičke zvučne vibracije prenose se na tijelo stvarajući u njemu suptilne vibracije koje djeluju blagonaklono na cijeli organizam. Tijekom zvučne masaže nastaje ozračje sigurnosti i zaštite u kojem je moguće otpustiti – osloboditi se stresa, tjeskobe, briga, sumnji i osjećaja koji imaju negativan utjecaj na naše zdravlje. Zvuk otklanja blokade, jača našu sposobnost ozdravljenja i opušta.  Utjecaj tretmana osjeća se još danima nakon terapije, stoga se preporuča dozvoliti si u danima kad primate terapiju malo odmora. Također nakon terapije treba piti puno tekućine (vode ili čaja) kako bi se toksini otplavili iz tijela.

Nakon tretmana klijent osjeća više vitalnosti, jača se koncentracija i pamćenje, stvara veća pokretljivost, unutarnji mir.

U ovom umirujućem ozračju dolazimo u kontakt s našim potrebama, našom “unutarnjom mudrosti”. Vlastito tijelo doživljavamo s ugodom i svjesno percipiramo. Opterećujuće misli nestaju, a naša duša dobiva prostor za razvoj, što su ujedno i ključni aspekti zdravlja u holističkom smislu kao i temelj za osjećaj radosti, zadovoljstva te nezavisnog i stvaralačkog života.

Zvuk otklanja blokade, jača našu sposobnost samoozdravljenja i opušta.

Masaža traje 1 sat, a za iscjeljivanje određene tegobe potrebno je obično oko 5 do 10 tretmana. Također je dobro periodično ponoviti tretmane jer se tako vraćamo u ravnotežu i čistimo od skupljenih negativnosti (emocija, trauma, obrazaca…).

U prvim masažama dolazi do otpuštanja stresa i čišćenja tijela od toksina zbog aktivacije limfe. To može biti praćeno glavoboljom pa je zato potrebno piti puno tekućine. Osim toga, tokom masaže se usporava rad srca i snižava tjelesna temperatura što može biti praćeno osjećajem hladnoće. U svakoj daljnjoj masaži dolazi do opuštanja na suptilnijim razinama (emocionalnoj, mentalnoj, duhovnoj) pa se tijekom masaže, kao i nekoliko dana nakon nje, mogu osjetiti promjene u vidu plakanja, ljutnje, depresije, pojačane svjesnosti… Sve ono što je potisnuto počinje izlaziti van te se kratkoročno može činiti da su se tegobe pojačale.

Proces iscjeljivanja zahtjeva povjerenje između terapeuta i klijenta. Svatko od nas je sam svoj iscjelitelj, a uloga terapeuta je da pomoću zvuka probudi klijentovog unutarnjeg iscjelitelja i bude svjedokom procesa samoiscjeljenja. Do razočaranja dolazi ako klijent doživljava terapeuta kao iscjelitelja, a ne sebe. Tibetanske zdjele povezuju čovjeka s njegovom unutarnjom mudrošću pa mu u procesu samoiscjeljenja služe kao pomoć da osvijesti i otpusti uzroke problema. Svaka bolest ili problematično područje na tijelu je pokazatelj na kojem mjestu u životu manjka ljubavi. Klijent mora priznati odgovornost za vlastite probleme, te se usmjeriti na promjenu za koju je potrebno odvojiti vrijeme i energiju.

Unutarnji mir, samopouzdanje i zdravlje su glavni čimbenici koji utječu na naš izgled. Zvučna masaža stvara osjećaj blagostanja i ljepotu koja dolazi iznutra.

 

Učinkovitost zvučne masaže kao znanstveno dokazane metode ima izniman utjecaj na naše cijelo tijelo jer je njeno temeljno područje djelovanja “masaža” stanica tijela, što je ujedno i njena osnovna prednost nad ostalim komplementarnim metodama oporavka i liječenja.

Vrste terapija

Individualna terapija zvukom je tretman koji ciljano potpomaže liječenje i proces oporavka te pospješuje revitalizaciju klijenta na izvornoj razini bića svojim blagim harmoničnim tonovima i vibracijama.

Pjevajuće tibetanske zdjele spadaju u vibracijsku medicinu jer tijelu i organima vraćaju prvobitnu frekvenciju zdravlja.

Posebnost ovog tretmana jest u doživljaju i iskustvu, kao i alatima koji klijentima pomažu i nakon završetka same terapije, gdje je naglasak na unutrašnjoj snazi čovjeka i odgovornom življenju.

Terapijska zvučna masaža

(Trajanje 60min)

Terapijska zvučna masaža ima naglasak na poticanju procesa liječenja i oporavka.

Kod kliničkog liječenja ubrzava oporavak, ublažuje bol i dodatno potiče mehanizme samoiscjeljenja. Pospješuje detoksikaciju organizma, te jača imunološki sustav.

Primjena terapijske zvučne masaže:
 • bolovi u leđima, oštećeni diskovi, bolni zglobovi, artritis
 • probavne smetnje
 • srčani problemi
 • neplodnost, impotencija i niski seksualni nagon (rad u paru)
 • menstrualni problemi
 • slaba cirkulacija i protok limfe
 • oporavak nakon moždanog udara ili kemoterapije
 • poboljšanje imunološkog sustava
 • upravljanje kroničnom boli
Koordinirani tretmani:
 • mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja
 • neurološki poremećaji i degenerativni poremećaji mozga
Revitalizirajuća zvučna masaža

(Trajanje: 45min)

Revitalizirajuća zvučna masaža poboljšava cjelokupno stanje klijenta i usklađuje tijelo, um i duh, što su ujedno i ključni aspekti zdravlja u holističkom smislu kao i temelj za osjećaj radosti, zadovoljstva te nezavisnog i stvaralačkog života. Pospješuje detoksikaciju organizma, te jača imunološki sustav.

 

Primjena revitalizirajuće zvučne masaže:
 • wellness i opuštanje (kozmetički, mini face-lifting, upravljanje stresom)
 • profesionalni sport (elastičnost mišića, koordinacija, fokus, upravljanje zamorom mišića)
 • unutarnji mir, samopouzdanje
 • osjećaj blagostanja i ljepote

 

Zvuk tibetanskih zdjela harmonizira svaku pojedinu tjelesnu stanicu, oslobađa od negativnih obrazaca, potiče regeneraciju i revitalizaciju, podržava i unapređuje svijest o tijelu, omogućuje pristup i korištenje vlastitih resursa, pozitivno djeluje na jačanje samopouzdanja, kreativnosti i motivacije, obnavlja životnu radost.

Kako radi pjevajuća tibetanska zdjela?

Drevni instrumenti, uključujući i tibetanske pjevajuće zdjelice, “nježno se udaraju i pjevaju” u određenim ritmičkim uzorcima za stvaranje vibracijskog harmonijskog zvuka na frekvenciji “AUM” ili “OM”. Ta zvučna frekvencija poznata kao Perfection (savršenstvo) utječe na simpatički živčani sustav, jer se moždani valovi sinkroniziraju s vibracijama zdjelica. Harmonijske vibracije uključuju refleks relaksacije i usporava se disanje, opuštaju mišići, usporava se rad srca i umiruje um, refleks boli se smanjuje i stvara duboki osjećaj dobrobiti.

Koje su prednosti vibracija tibetanskih zdjela? 

Među mnogima su olakšanje od boli, stresnih stanja i sposobnosti promjene same svijesti. Sastavni su dio liječenja učinaka kemoterapije, smanjuju bol i nelagodu od fibromijalgije, sindroma kroničnog umora i depresije. Nakon terapije klijenti imaju poboljšanu memoriju, jasnoću, vitalnost i sposobnost djelovanja. Mnogi izvještavaju o dubokom osjećaju mira, dubokom neisprekidanom snu i osjećaju učinke liječenja još nekoliko dana nakon terapije.

Koliko terapija trebam? 

Preporučujemo minimalno 4 tjedna uzastopno, po 1-2 terapije tjedno, nakon čega slijede dvije terapije odvojene u dva tjedna. Potrebno je najmanje 4 tjedna da se promijeni navika ili da se oblikuje nova. Nakon prvih nekoliko terapija često dolazi do  energetskog i fizičkog  ispuštanja i otpuštanja blokada, stresora i toksina. Omogućuje nam i razvijanje povjerljivog odnosa kako biste se bolje opustili i primali maksimalne prednosti terapije. Sljedećih nekoliko terapija posvećeno je jačanju i učvršćenju na zvuk zdjela stvarajući snažno poravnanje usredotočeno na vaše posebno područje i potrebe. Također preporučamo da tokom terapije koristite vizualizaciju koja će vam omogućiti da stupite u kontakt s područjima izazova ili pozitivnih namjera dok ste u “promijenjenom stanju”. To stvara snažnu vezu između uma i tijela i poboljšava sposobnost liječenja. Nakon početnih terapija prepoznaje se vaš napredak i potrebe. Kako bi se održalo ovo usklađivanje, većina ljudi ima koristi od ugađanja nekoliko puta godišnje.

Mogu li ljudi koji se osjećaju dobro imati koristi od terapije? 

Da. Ljudi su stoljećima koristili tibetanske zdjele kako bi promijenili svijest i postigli dublje meditativno stanje. Mnogi klijenti dolaze na terapije kako bi dobili jasnoću o nekom pitanju, ponovno se vitaliziraju i samo se osjećaju sjajno i još se više povezuju s univerzumom.

Zvučna masaža nije samo za bolesne ljude. Zdravi ljudi također dobivaju velike koristi od toga, postaju mirniji, svjesniji, ispunjeniji sa višom razinom energije, kao i boljim snom. Zvučna masaža može učinkovito rastvoriti tjelesne, mentalne i emocionalne blokade i nadvladati dnevni stres, strah i depresiju. Kod redovitih tretmana većina ljudi doživljava povećanje želje, strasti i energije za životom i povećanje kreativnosti.

Što zapravo čini zvuk iz zdjele?

Jednostavno rečeno, stavlja tvoje fizičke, emocionalne i duhovne energije natrag u poravnanje. Kada se te energije poravnaju, potrebno balansiranje energije ili uravnoteženje čakre stvara savršeni spremnik za iscjeljenje.

Kako vibracije iz pjevajućih zdjelica pomažu u procesu ozdravljenja? 

Naše je uvjerenje da je sva bolest, u svojoj srži, pogrešno poravnanje energije. Također vjerujemo da naše stanice, mišići i organi sprečavaju blokiranu energiju iz prošlosti i dolazi do pogrešnog poravnanja u sadašnjosti i to se manifestira kao disbalans ili bolest. Postoji toliko toga što se može učiniti razmišljajući i razgovarajući, ali sve to možemo postići puno jednostavnije i brže koristeći zvuk. Energetski rad kao što je vibracijski zvuk koji izravno pristupa staničnoj memoriji potreban je za oslobađanje blokirane energije i vraćanje tijela u poravnavanje. U određenom smislu stvaraju se uvjeti u kojima se ozdravljenje može odvijati i time se ubrzava proces.

Provedeno je opsežno istraživanje pomoću pjevajućih zdjelica s pacijentima oboljelima od raka i pokazalo se iznimno pozitivnim rezultatima. Znamo da zvuk može promijeniti naše uzorke mozga, a također razumijemo da se zvuk može osjetiti i apsorbirati u našim tijelima na psihološkoj, emocionalnoj i duhovnoj razini ne samo našim fizičkim ušima! Zvuk pjevajućih zdjelica koji se reproducira mijenja naše moždane valove iz svakodnevnog praktičnog Beta na Theta i Delta, duboko stanje opuštanja s pojačanom intuicijom, kao tijekom meditacije. Ovo stanje mozga omogućuje nam da u sadašnjem trenutku postojimo, vraćamo se u naš prirodan način života, pomažući nam da oslobodimo strah i stres iz naših životnih “situacija”. Vibracijska brzina našeg srca i dišnog sustava je obnovljena ili zahvaćena rezonancijom i vibracijama zdjelica na ili blizu našeg tijela, koji zaustavlja živčani sustav koji oslobađa hormone stresa. U tom stanju bol se može olakšati. Ulazak je kada dva vibracijska stanja počinju rezonirati zajedno na istoj frekvenciji. To možemo razumjeti u jednostavnim terminima. Na primjer, slušate komad opuštajuće glazbe kako biste se odmorili od stresnog dana, nakon kratkog vremena vaš um “ulazi” u vibracije glazbe što će rezultirati osjećanjem mira i zaboravljanjem negativnih iskustava vašeg dana.

Zvukovi koje generiraju tibetanske pjevajuće zdjele su vrsta energetske medicine koja promiče izliječenje od stresnih poremećaja, boli, depresije i većine oblika bolesti.

Kako tibetanske pjevajuće zdjele pomažu u procesu ozdravljenja?

Može se reći da je bolest manifestacija dis-harmonije unutar tijela – neravnoteža u stanicama ili određenom djelu tijela. Budući da je sva materija energija koja vibrira pri različitim brzinama, promjenom brzine vibracija možemo promijeniti strukturu materije. Zvuk iz tibetanskih pjevajućih zdjelica ulazi u mozak i on prelazi u Theta frekvencije moždanog vala koje potiču duboko meditativno i mirno stanje, jasnoću uma i intuiciju. Zvučne vibracije utječu na naš živčani sustav, privlačeći naš refleks opuštanja i sprečavajući stres i bol.

Kroz slušanje zvuka tibetanskih zdjela unutarnji dijalog, ‘unutarnji kritičar’ je utišan. Njihov zvuk sinkronizira moždane valove i povećava svijest o povezanosti uma i tijela.

Svi dijelovi vašeg tijela posjeduju različitu rezonantnu frekvenciju. Kada organ, ili neki drugi dio tijela, vibrira van svoje frekvencije ili nedosljedno, dovodi tijelo u stanje bolesti. Tijelo je u zdravom stanju kada svaka stanica i svaki organ rezonira u skladu s cijelim bićem.

Korištenje tibetanskih pjevajućih zdjelica za iscjeljenje temelji se na ideji da sve bolesti ili tegobe karakteriziraju zapreku protoku energije u tijelu. Kada se protok energije spriječi, dotični organ ili tkivo prestaje vibrirati na zdravi način i to na kraju rezultira nekom vrstom slabosti ili bolesti. Zvučne frekvencije koje stvaraju tibetanske pjevajuće zdjele vraćaju i optimiziraju protok energije u dijelovima tijela gdje je to potrebno.

Dr. Herbert Benson s Harvardovog Instituta za umno tijelo, proučavao je smanjenje stresa 35 godina.

Dr. Benson je utvrdio da stres uzrokuje fizičke i emocionalne blokade. Otkrio je da je smanjenje stresa bilo bitno za stvaranje zdravlja. Skovao je izraz “opuštanje”. Definira ga kao “fizičko stanje dubokog opuštanja koje mijenja fizičke i emocionalne reakcije na stres – na primjer: smanjenje broja otkucaja srca, krvnog tlaka i napetosti mišića”. Također je utvrdio da je redovita reakcija opuštanja znanstveno dokazana da bude učinkovit tretman za širok raspon stresnih poremećaja. Zapravo, u mjeri u kojoj je bilo koja bolest uzrokovana ili pogoršana stresom, odgovor opuštanja je bitan za njezino iscjeljivanje.

Zvuk zvučne zdjele dotiče našu suštinu. Naša duša titra. Zvuk otapa napetost, pokreće snage samoiscjeljenja i oslobađa stvaralačku energiju.

Peter Hess®

Prijavi se!