Mindfulness

Mindfulness; kvaliteta ili stanje svjesnosti ili svjesnosti nečega.

Opisana riječ koja zapravo govori o mentalnom stanju postignutom fokusiranjem nečije svijesti na sadašnji trenutak, istodobno smirenim priznavanjem i prihvaćanjem vlastitih osjećaja, misli i tjelesnih osjeta, korišteno kao terapijska tehnika.

Prema Američkom psihološkom udruženju (APA.org, 2012.), mindfulness je:

„… svjesnost iz trenutka u trenutak svog iskustva bez prosuđivanja. U tom smislu, svijest/pažnja je stanje, a ne osobina. Iako bi ga mogle promovirati određene prakse ili aktivnosti, poput meditacije, to nije ekvivalentno ili istoznačnica s njima. “

https://positivepsychology.com/what-is-mindfulness/

 Što je mindfulness?

 

Trebate li razbistriti misli ili se usredotočiti na jednu stvar?

Svjesna definicija svjesnosti; sugerira da um u potpunosti prati ono što se događa, ono što radite, prostor kroz koji se krećete. Može se činiti trivijalnim, osim dosadne činjenice da toliko često skrećemo s dotične stvari. Naš um bježi, gubimo kontakt s tijelom i vrlo brzo smo zaokupljeni opsesivnim razmišljanjima o nečemu što se upravo dogodilo ili uznemirujući se zbog budućnosti. I to nas može učiniti tjeskobnima.

Mindfulness/Svjesnost je osnovna ljudska sposobnost da budemo u potpunosti prisutni, svjesni gdje se nalazimo i što radimo, a ne pretjerano reagirati ili biti preplavljeni onim što se događa oko nas. Ipak, bez obzira koliko se udaljili, pažnja je upravo tu da nas vrati na mjesto gdje se nalazimo i što radimo i osjećamo.

Mindfulness je odlika koju već ima svako ljudsko biće, to nije nešto što morate dočarati, već samo morate naučiti kako joj pristupiti.

–  Psihologija danas

Mindfulness  je stanje aktivne, otvorene pažnje prema sadašnjosti“ (“Mindfulness,” n.d.).

–  Klinika Mayo

Mindfulness je čin intenzivne svjesnosti onoga što osjećate i osjećate u svakom trenutku bez tumačenja ili prosuđivanja“ (“Can Mindfulness Exercises Help Me?,” 2018).   https://positivepsychology.com/what-is-mindfulness/

  

Blagodati prakse mindfulnessa:

 

  • Svatko to može i svima je dostupno.
  • Praksa mindfulnessa njeguje univerzalne ljudske osobine i ne zahtijeva od nikoga da promijeni svoja uvjerenja.
  • Lako se nauči, a svatko može imati koristi. To je način življenja.
  • Mindfulness je više od puke prakse. Unosi svjesnost/pažnju i brigu u sve što radimo i smanjuje nepotreban stres. Čak i malo čini naš život boljim.
  • U stanju svijesti/pažnje postajemo pažljivi, smanjujemo stres, poboljšavamo performanse, stječemo uvid i svijest promatrajući vlastiti um i povećavamo pažnju na dobrobit drugih.

 

Meditacija svijesti/pažnje daje nam vrijeme u našem životu kada možemo zaustaviti rasuđivanje i osloboditi našu prirodnu znatiželju o djelovanju uma, pristupajući svom iskustvu s toplinom i ljubaznošću, prema sebi i drugima.

Meditacija započinje i završava u tijelu. Uključuje uzimanje vremena da obratimo pažnju na to gdje se nalazimo i što se događa, a to započinje svjesnošću vlastitog tijela.

Upravo taj čin može biti smirujući, jer naše tijelo ima unutarnje ritmove koji mu pomažu da se opusti ako mu pružimo priliku.

 

Kada se bavimo svjesnošću/pažnjom, bavimo se umjetnošću stvaranja prostora za sebe; prostora za razmišljanje, prostora za disanje, prostora između nas samih i naših reakcija.

Uvjerite se u Moćni Mindfulness i zatražite svoj termin, ODMAH!!!

Tu smo zbog Vas, KaGita akademija.

Prijavi se!