KUNDALINI YOGA

“Kundalini Yoga je znanost koja ujedinjuje konačnost  s beskonačnošću, a umjetnost je da doživljava beskonačnost u konačnom”.
Yogi Bhajan

 Kundalini yoga prema učenju Yogi Bhajana je yoga svijesti. To je obiteljska yoga – za sve one koji su aktivni u svijetu. Većinu drugih sustava yoga razvili su oni koji žive u odricanju života. Kundalini yoga daje alate za ubrzanje duhovnog rasta i iscjeljenja.

Praksa ove yoge daje iskustvo izvan granica vremena i prostora – iskustvo dubine duše i istinskog identiteta. Ovakvo i izravno iskustvo vlastitog Višeg Ja stvara platformu snage, zračenja i sigurnosti na kojoj možete i želite graditi svoj život. 

Ovaj dinamičan i moćan alat osmišljen je kako bi pojedincu pružio doživljaj vlastite duše. Kundalini yoga je snažan i djelotvoran sustav osobnog razvoja i samo-transformacije zahvaljujući kombiniranju određenih položaja tijela (asana), tehnika disanja (pranayama), mantri i meditacija.

Kundalini yoga drevna je umjetnost i znanost koja se bavi preobrazbom i širenjem svijesti, buđenjem i podizanjem energije.

Korištenjem vježbi (kriya), tehnikama disanja (pranayama) i svetim zvukovima (mantrama), povećava se životna sila (prana) koja teče tijelom. Ta sila teče kroz sve, čovjekove ruke, oči, čak i glas, i može se koristiti kao sredstvo za osobno liječenje i liječenje drugih. Samo-iscjeljivanje i ljubav prema sebi su istinski.

Kundalini yoga daje brze  i sigurne rezultate!

Fokus tehnika Kundalini yoge je maknuti blokade u energetskim putevima ljudskog tijela koje su najčešće posljedice emocionalnih i posturalnih navika, te osobne povijesti. Kada energija teče tijelom slobodno i lako, dolazi do osjećaja uravnoteženosti, utemeljenosti i povezanosti sa sobom i univerzumom.

Redovita praksa Kundalini yoge jača živčani i uravnotežuje endokrini sustav što može dovesti do povećane emocionalne stabilnosti i fizičke vitalnosti. Prema učenju Yogi Bhajana Kundalini može osloboditi tijelo i um od negativnih obrazaca i navika, a kreativnost dobiti svoj puni zamah.

Uz Kundalini yogu lakše se trenira uspjeh i izvrsnost u životu.

Pojedinac obično postaje otvoreniji za mnoga nova iskustva i suptilne senzacije, kao na primjer na čišćenje fizičkog tijela i podsvjesnog uma. Svijest se proširuje omogućujući pristup vlastitoj intuiciji, uvidima i uputama ravno iz srca.

Redovna praksa Kundalini yoge pomoći će da:

  • Se osjećate sretnijima, zdravijima, produktivnijima, kreativnijima i opuštenijima
  • Preobrazite život i odnose, osjećate se ispunjenije i zadovoljnije
  • Povećate razinu energije i uživate u većoj razini fizičke dobrobiti
  • Postanete intuitivniji i sposobniji privući nove mogućnosti
  • Da se upustite u novo putovanje samootkrivanja

Kundalini yoga je savršena terapija ako tražite pravi lijek za zdravlje svog uma, duha i tijela.

Probajte osjetiti i doživjeti svoj um, duh i tijelo iz drugačije perspektive.

 

Kundalini yoga može biti mjesto i vaše osobne transformacije.

Integracijom svih elemenata koje yoga kao znanost poznaje dobiva se vrlo “koncentrirani” oblik energetskog djelovanja koji se osjeti vrlo brzo. Fokus nije na fizičkom, nema zahtjevnih pozicija, ne zahtjeva višesatne meditacije, a najbolje od svega je što čak i nekoliko minuta prakse dnevno daje vidljive rezultate. Stoga, nije čudno da je Kundalini yoga jedan od najprosperitetnijih stilova savršena za čovjeka današnjice u njegovu užurbanom tempu, nedostatku vremena za višesatnim vježbanjem, meditacijom itd.

Istraživanja su pokazala kako redovito vježbanje Kundalini yoge u periodu od godinu dana daje rezultate kao vježbanje Hatha yoge i do šest godina. Kundalini je vrlo “životan” stil yoge.

Ne nameće poseban stil života, osamu, višesatne meditacije u tišini uma koje, današnji čovjek zbog izloženosti vibracijama izvana, teško postiže. Kundalini yoga je multidisciplinarna znanost te se smatra da nema tog problema ili situacije koje se ne mogu riješiti nekom od tehnika, bilo da se radi o zdravstvenim problemima, emotivnim ili psihičkim tegobama. Život se i dalje odvija, i uz stres i razne pritiske, probleme u odnosima kao dio života i iskustva, ali kroz sve to uz praksu Kundalini bude ljepše  i nježnije, pojedinac osjeća puninu života, zdravlja  i ono najvažnije u mogućnosti je ići dalje.

Kundalini yoga također pruža više poznatih prednosti: povećanu fleksibilnost, povećanje kapaciteta pluća, osnaživanje srca i ublažavanje stresa. 

Kundalini yoga jača i proširuje elektromagnetsko polje ili auru, a to je energetski poligon koji okružuje pojedinca i tako upozorava na pozitivne i negativne utjecaje u vlastitom okruženju. Slaba aura može dopustiti negativne utjecaje, pa čak i privući ih. Velika i jaka svijetla aura može  zaštititi od negativnosti i zadržati usredotočenost na svjetlo istinskog identiteta.

Kundalini yoga jača živčani sustav, uravnotežuje žlijezde, pročišćava krv i čisti podsvjesne uzorke mišljenja. To omogućuje veću svijest i sposobnost odabira kako reagirati na vlastite misli i osjećaje. Kroz vježbu pojedinac možete trenirati svoj um i tijelo da ne reagiraju emocionalno, ne potiskujući emocije, već kroz razvijanje zone tamponiranja, vremena i prostora u kojem ćete obraditi i učiniti svjesne odluke o svojim odgovorima.

 

Još neke od prednosti Kundalini yoge za svakog pojedinca!

Ova tehnika razvija neutralni um, mjesto gdje se u trenu ocjenjuje pozitivno i/ili negativno, a možete djelovati iz tog stanja nepridržavanja, suosjećanja i neutralnosti. Jednostavno više nemate potrebu za reakcijom.

Kundalini yoga radi na jačanju i ravnoteži živčanog sustava. Kada je živčani sustav slab, osjetljivi ste na nezdravu reakciju, na stres.

Tijekom primjene Kundalini yoge – kriya i dubokog opuštanja koje ga prati,

svi živčani završetci  u tijelu se namještaju.

Doživljavate duboko stanje pomlađivanja i potpunog opuštanja gdje se može doći do iscjeljenja. Redovita praksa daje vam veću izdržljivost i otpornost na svakodnevni stres.

 

Prijateljstvo sa svojom dušom i očitovanje svoje sudbine Kundalini yoga tehnikom pravi je doživljaj i spoznaja o tome tko ste zapravo onda kada se otkucaj ega otpušta.

Kundalini omogućuje da se dubina duše osjeti i prepozna. Započinjete pristupati svojoj istini i stvarate snažnu vezu sa svojom dušom i radom duše u trenutnom životu.

Kundalini yoga je iskustvo spajanja konačnog s beskrajnim. Nakon ovakvog iskustva više nećete tražiti svoju sigurnost izvan sebe. Vaša sigurnost dolaziti će od toga da znate tko ste u odnosu na Svemir, i sposobni ostaviti bol prošlih rana i očitovati sudbinu vlastite duše.

Znaš tko si i možeš biti Ti.

“Nije važan život, već hrabrost kojom ga živiš. Nemojte voljeti mene, volite moja učenja. Postanite deset puta veći od mene.”
Yogi Bhajan

Kundalini yoga pogoduje pojedincima bez iskustva u yogi, kao i za one s iskustvom u Kundalini ili nekom drugom stilu yoge.

Standardni sat čini serija vježbi zagrijavanja nakon kojih slijedi kriya (niz asana u propisanom slijedu, osmišljen kako bi djelovao na jedan ili više specifičnih aspekata našeg fizičkog, emocionalnog i duhovnog tijela), opuštanje i meditacija. Osobita pažnja se posvećuje svjesnom disanju, odnosno tehnikama disanja (pranayama).

Satovi mogu varirati između lagano meditativnih i fizički zahtjevnijih, iako najčešće sadrže oba aspekta, jer svaki doprinosi duboko transformacijskim učincima prakse Kundalini yoge.

Kundalini energija

Kundalini je energija koja se vrti u podnožju kralježnice. To je kreativna, duhovna energija koja je obično neiskorištena – to je ono za što služi Kundalini yoga praksa.

Tijekom sata kundalini yoge, ideja je pomicanje ove energije kroz čakre i gore u mozak. Vaš živčani sustav i tijelo biti će potpuno stimulirani, i do kraja sata cijelo tijelo bi trebalo zujati s duhovnom svjesnošću. Kundalini yoga stavlja ogroman naglasak na meditaciju, pjevanje mantre i držanje položaja.

“Osnovni je cilj -Kundalini- probuditi puni potencijal ljudske svijesti u svakom pojedincu; to jest, prepoznati vlastitu svijest, precizirati tu svjesnost i proširiti tu svijest neograničenom Jastvu. Očistiti svaku unutarnju dualnost, stvoriti snagu za duboko slušanje, kultiviranje unutarnje mirnoće i napredovanje i isporuku izvrsnosti u svakom radu”.

Kundalini Research Institute

 

Krajnji cilj Kundalini yoge je dostizanje stanja svjesnosti.

Dobro došli na prekrasan i moćan put do zdravog, sretnog i svetog života!

Prijavi se!