Antistres

Kad čujemo izjavu “pod stresom sam“, više ne obraćamo veliku pažnju jer kao da je to postalo dio normalne svakodnevice. Bitne činjenice koje obuhvaća stres ipak su puno dublje.
Medicina stres definira kao prirodnu pojavu koja se događa kada se organizam pokušava prilagoditi određenoj situaciji, izazovu, životnoj nevolji. Prema tome stres je svaka loša i neprilagođena reakcija organizma koja nastaje zbog nekog neugodnog i iznenadnog faktora, a manifestira se psihičkom i/ili tjelesnom patnjom.
Jesmo li dovoljno svjesni da je stres moćan (ne)prijatelj!?
Naime, ima i onih koji će reći da izvrsno funkcioniraju, da jedino pod stresom mogu biti uspješni. Stoga se na stres može gledati i kroz pozitivne naočale, ali ipak najčešće kroz negativne leće.
Ravnoteža unutar ljudskog organizma podrazumijeva harmoniju duha, uma i tijela, dok suprotnost tome potencijalni su znakovi da je vrijeme za reakciju.
Konstantni stres blokira rad hormona sreće (serotonina), a kao jedna od najčešćih posljedica je kronični umor, neraspoloženje, razdražljivost, odnosno put prema depresiji.
Gotovo sve životne situacije mogu biti potencijalni uzrok stresu i prilično je teško razviti obrambeni mehanizam ako se ništa ne poduzima.

Stres se statistički pojavljuje najčešće na radnom mjestu, u obitelji, nekvalitetnim ljudskim odnosima, narušenim prijateljstvima, u odnosima s djecom …

Značajnu ulogu imaju razum i volja, stoga je poželjno raditi na tome da se odupremo stresu i vladamo njime s ciljem da ga možemo nadići u budućim situacijama i istovremeno jačati živčani sustav.

Pružanje otpora nije jedino i dovoljno da bismo mogli nadjačati stres, ali još je gore ako dopustimo prepuštanje sudbini, gubljenju nade, odavanju drogama i alkoholu. Treba pristupiti odgovorno i borbeno.
Proaktivnost, nažalost, još uvijek nije dobila snagu, no zato postoje različiti programi i pristupi tome kako umanjiti stres snagom vlastite kontrole, doskočiti svemu što može narušiti dobro raspoloženje i tako zaobići stresne/nepoželjne situacije. Srećom, danas imamo pomoć nadohvat ruke kroz razne radionice, terapijske programe i pažljive stručne ljude.
Ako ste baš sad na ovoj stranici KaGita akademije i čitate ovaj tekst s velikim zanimanjem, onda vas zasigurno mogu zainteresirati i zanimljivi antistresni programi.

Pokrenite se!
Neka vaš prvi korak bude pitanje; individualno ili u grupi!?
Drugi korak; krenite u avanturu ANTISTRESNIH SESIJA.

OKRENITE STRESsss NAGLAVAČKE,
A SVOJ ŽIVOT NAORUŽAJTE POZITIVOM I DOBRIM RASPOLOŽENJEM!

Prijavite se. Vaša KaGita akademija!

Prijavi se!